Yrityskaupan konsultti – IT yrityskaupassa

4.5.2024

Yrityskaupan yhteydessä huomion keskipisteessä ovat usein taloudelliset ja juridiset näkökohdat, mutta yhä useammin keskeiseksi tekijäksi nousevat myös digitaaliset ominaisuudet. Yrityksen digitaalinen infrastruktuuri ja sen hallinta voivat merkittävästi vaikuttaa kaupan arvoon ja onnistumiseen. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme, mitä teknologiaan liittyviä seikkoja yrityskaupan konsultin tulisi selvittää ennen kauppaa.

1. Yrityskaupan IT-kartoitus

Ensimmäinen askel on kartoittaa, mitä digitaalisia palveluita ja alustoja yritys käyttää. Tämä kattaa kaiken pilvipalveluista verkkokaupan alustoihin ja asiakkuudenhallintajärjestelmiin. Selvitä, mitkä palvelut ovat kriittisiä yrityksen toiminnalle, kuinka ne on integroitu yrityksen muihin järjestelmiin ja millaisia sopimuksia palveluiden ylläpitäjien kanssa on voimassa. Inventaario on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta yritys pysyy kärryillä IT-kuluistaan ja ns. ”varjo-IT:n” riskeistä, joissa kriittistä dataa saatetaan säilyttää vanhentuneissa ja unohdetuissa järjestelmissä.

Yrityskauppaa varten on myös hyvä rakentaa pilvipohjainen järjestelmä, jonne järjestetään kaikki yrityskaupassa vaadittu materiaali. Näin uusi ostaja tai myyjä saa nopeasti vastauksia kaupan toisen osapuolen kysymyksiin helpottaen merkittävästi due diligenceä. Myös tekoäly voidaan valjastaa valtavan tietomäärän käsittelyä helpottamaan.

2. Tietosuoja ja asiakastiedot

Yrityskaupan yhteydessä on tärkeää varmistaa, että tietosuojaperiaatteita noudatetaan asianmukaisesti. Selvitä, miten yritys kerää, säilyttää ja käsittelee asiakastietoja, erityisesti suhteessa tietosuoja-asetuksiin (esim. GDPR). Onko yrityksellä tietosuojavastaava, ja onko tietosuojakäytännöt dokumentoitu ja ajan tasalla? Tietosuojavirheet voivat johtaa merkittäviin sakkomaksuihin ja vahingoittaa yrityksen brändiä.

3. Verkkotunnusten ja digitaalisen omaisuuden hallinta

Yrityksen digitaalinen omaisuus, kuten verkkotunnukset, somekanavat, asiakasrekisterit, asiakkuuden hallinnan data ja sisällöntuotannon materiaalit ovat arvokkaita resursseja. On tärkeää selvittää, kenen nimissä nämä omaisuudet ovat ja miten niiden hallinta on järjestetty. Tarkista, että kaikki digitaalinen omaisuus siirtyy oikeudellisesti uudelle omistajalle kaupan yhteydessä.

4. IT-infrastruktuurin ja -palveluiden auditointi

Tee kattava tekninen auditointi yrityksen IT-infrastruktuurista. Tähän sisältyy laitteistojen, ohjelmistojen ja tietoliikenneverkkojen kunnon ja ajantasaisuuden arviointi. Onko yrityksellä käynnissä IT-projekteja, jotka voivat vaikuttaa yrityskaupan ehtoihin tai kustannuksiin? Selvitä myös, miten IT-tuki ja ylläpito on järjestetty ja miten kriittisiä IT-järjestelmiä varmuuskopioidaan.

5. Yrityksen digitaalisen transformaation tila

Arvioi, missä vaiheessa digitaalista transformaatiota yritys on. Onko yritys ottanut käyttöön uusimpia teknologioita, kuten tekoälyä tai automaatiota, ja miten nämä teknologiat on integroitu yrityksen toimintaan? Digitaalisen transformaation aste voi vaikuttaa yrityksen pitkän aikavälin kasvunäkymiin ja innovaatiokykyyn.

Miksi Valfin yrityskaupan konsultointi?

Valfi tarjoaa yrityskaupan konsultointipalvelut, joilla varmistetaan, että yrityksesi teknologinen perusta on vankka ja valmis tukemaan liiketoimintaa myös tulevaisuudessa. Kun valitset meidät kumppaniksesi, saat paitsi syvällisen teknologian osaamisen, myös kokonaisvaltaisen tukiverkoston yrityskauppasi onnistuneen läpiviennin varmistamiseksi.

Kysy meiltä lisätietoja aiheesta